2013 - 2014Οι Εκδόσεις Καρυδάκη μεταφέρουν το πολυβραβευμένο βιβλίο της Μαρίζας Γεωργάλου, μια ιστορία που όλοι αγαπήσατε, στη σκηνή του θεάτρου Ροές σε διασκευή του Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη.


Οι ήρωες που εικονογράφησε η βραβευμένη Κατερίνα Χαδουλού, ζωντανεύουν και συνομιλούν με τους 5 πρωταγωνιστές: 5 παιδιά που όπως όλοι, μικροί και μεγάλοι ψηφίζουν το καλοκαίρι, την αγαπημένη εποχή για αιώνιο βασιλιά…


Ποιες αλλαγές όμως και ποιες αναπάντεχες ανατροπές φέρνει αυτό στο οικοσύστημα; Τι αλλάζει στη ζωή όλων;


Τα μείζονα ζητήματα για την ισορροπία του πλανήτη και την αρμονία της Φύσης τίθενται για προβληματισμό μέσα από απλό και συνάμα ευφυή θεατρικό λόγο κατανοητό από τον παιδικό νου και ιδανικό για την όξυνση των σκέψεων ενός ενήλικα. Νοήματα, συναισθήματα, σκέψεις ακολουθούν την κορύφωση του θεατρικού θεάματος, όσο η πλοκή εξελίσσεται και μελοποιείται από τις συνθέσεις των πρωτότυπων κομματιών του Ευριπίδη Ζεμενίδη σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη.


Μια παράσταση αληθινή διδασκαλία που μυεί τα παιδιά σε πανανθρώπινες και κοσμικές αξίες για την Αρμονία , το Σεβασμό, την Ισορροπία και τη Σοφία της Φύσης, εκφράζοντας σπουδαία νοήματα για την Ευγνωμοσύνη, τη Συγχώρεση, την Αγάπη και την Αναγνώριση.


Η περιπέτεια των 4 Εποχών μιλά απευθείας στην καρδιά των παιδιών, ευαισθητοποιώντας τα από τη δημιουργική αυτή ηλικία να διαμορφώσουν θετικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργό ρόλο, συνειδητή δράση στο ευρύτερο σπίτι τους, τη Γη…


Αυτή η παράσταση, διαφέρει από πολλές άλλες με συναφή οικολογικά μηνύματα καθώς καθιστά τα παιδιά, τους νέους πρωταγωνιστές, δημιουργούς της δικής τους πραγματικότητας, οραματιστές που υλοποιούν την αλλαγή και αλλάζουν τα λάθη του παρελθόντος περνώντας νοήματα ευθύνης και δυναμικής, δίνοντάς τους κίνητρο να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές μιας αρμονικής ζωής στον πλανήτη.


Όμως, όλα αυτά γίνονται με τον πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο, αφού ο χορός και το τραγούδι ανεβάζουν το κέφι και την ενέργεια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του διακεκριμένου σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη, οι χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβανάη, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και το video art του Κοσμά Φιλιούση δίνουν στη θεατρική πλοκή διάσταση θεάματος.


Η θεατρική παράσταση της Περιπέτειας των 4 Εποχών είναι μια ολοζώντανη αφορμή για να βγει από το όριο της σχολικής τάξης η συζήτηση για το περιβάλλον , να γίνει συμμέτοχος σε αυτή τη δράση και σε έναν συνειδητό τρόπο σκέψης κάθε παιδί. Ο εκπαιδευτικός φέρνοντας τους μαθητές στη θεατρική παράσταση τους κάνει ενεργούς μετόχους της δικής τους πραγματικότητας, τους δίνει τροφή για σκέψη και κίνητρα για δράση, κάνοντας την παράσταση μέρος μιας σειράς από δράσεις για το περιβάλλον καθ’ όλη την εκπαιδευτική χρονιά.


Η μουσικοθεατρική παράσταση δίνει πνοή στο αγαπημένο ομώνυμο βιβλίο που βρίσκεται στις λίστες Φιλαναγνωσίας των σχολείων χάρη σε μια σειρά από διακεκριμένους συνεργάτες σε παραγωγή Εκδόσεων Καρυδάκη και με την πολυετή εμπειρία του θεάτρου ΡΟΕΣ σε πετυχημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις, είναι ένα κάλεσμα για όλους τους μαθητές. Είναι ένα μήνυμα πως μπορούμε να έχουμε την πραγματικότητα που ονειρευόμαστε, πως μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που μας αξίζει αξιοποιώντας τα μαθήματα του παρελθόντος. Είναι αυτό που λαχταρά κάθε παιδί, μια έμπνευση για να αλλάξει τον κόσμο.


Οι συντελεστές


Διασκευή σεναρίου: Στέλιος Χατζηαδαμίδης


Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη


Κοστούμια/Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης


Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τίκου


Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μυζάλης


Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης


Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κεϊβανάη


Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος


Συνεργάτης σχεδιαστή φωτισμών : Παναγιώτης Τσεβρένης


Video Art: Κοσμάς Φιλιούσης


Διανομή (με αλφαβητική σειρά):


Μαρία Ελευθεριάδη


Νικόλαος Ζιάζιαρης


Ευγενία Λιάκου


Βασίλης Παπαδημητρίου


Φίλιππος Παπαχριστοδούλου


Παραγωγή: Εκδόσεις Καρυδάκη


Πληροφορίες


Τοποθεσία: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι (δίπλα στο μετρό Κεραμεικός)


Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2013


Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή 11.30 και 15.00


Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 34 79 426


Διάρκεια παράστασης : 75’


Ηλικία: Για παιδιά ηλικίας 5-10 χρονών.


Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10€, Άνεργοι/Πολύτεκνοι/Φοιτητές: 8€


Παραστάσεις για τα σχολεία


Κάθε εβδομάδα Τρίτη-Παρασκευή 10.00 π.μ.


Απαραίτητη η κράτηση.


Στοιχεία επικοινωνίας για τις κρατήσεις σχολείων

Τ: 210 27 17 140

Η Μαρία η Ελευθεριάδη συμμετέχει ως συγγραφέας στην παρουσίαση εργαστηρίου της υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ. Διδασκαλία: Ελένη Σκότη, Πέπη Μοσχοβάκου. Σκηνοθεσία: Πέπη Μοσχοβάκου. 

Ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα νέων συγγραφέων από την ομάδα ΝΑΜΑ ο μονόλογός της με τίτλο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα - στο τέλος της πρόβας" επιλέχτηκε από τους μαθητές. Οι παραστάσεις θα γίνονται καθημερινά από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο θα γίνει διπλή παράσταση. Είσοδος 3 ευρώ. Στο θέατρο Επί ΚολώνώΗ Μαρία Ελευθεριάδη τη χρονιά 2013 - 2014 έχει προγραμματίσει να συνεργασθεί με τις εκδόσεις ''Καλέντη'' παρουσιάζοντας με δραματοποιημένη μορφή και τραγούδι στα παιδιά το παιδικό παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου ο Τρυφεράκανθος. Η δραματοποίηση έχει γίνει από την ίδια τη συγγραφέα. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται σε βιβλιοπωλεία και σε σχολεία.
Επίσης έχει προγραμματίσει να συνεργασθεί με τις εκδόσεις "Καρυδάκη" και θα συμμετέχει ως ηθοποιός και τραγουδίστρια στην θεατρική παράσταση του παιδικού παραμυθιού "η περιπέτεια των τεσσάρων εποχών" της Μαρίζας Γεωργάλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις. Η σκηνοθεσία της παράστασης θα γίνει από τη Χλόη Μάντζαρη .ενώ τη μουσική υπογράφει ο Ευριπίδης Ζεμενίδης και τη χορογραφία ο Αλέξανδρος Κεηβανάη.Ελένη Πριοβόλου - ο τρυφεράκανθοςΜια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τρυφεράκανθος που ζούσε στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια. Είχε φίλο του τον ήλιο που τον ξυπνούσε το πρωί. Το φεγγάρι που τον νανούριζε με τον αυλό του τις νύχτες. Τον αγέρα που του τραγουδούσε γλυκά και μια γέφυρα-ουράνιο τόξο για να σεργιανάει στον ουρανό. Δεν είχε όμως φίλους τ’ άλλα ζωντανά του λιβαδιού, που τον περιγελούσαν επειδή ήταν διαφορετικός και διασκέδαζαν μαζί του. Έτσι ο τρυφεράκανθος μια μέρα ζήτησε από το ξωτικό του δάσους να γίνει ακανθόχοιρος για να πληγώνει όποιον τον πειράζει. Τότε όμως άρχισαν οι περιπέτειές του, γιατί ο ακανθόχοιρος που ήταν τρυφεράκανθος κι εξακολουθούσε να έχει τρυφερή ψυχή έχασε τους φίλους του και ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερη μοναξιά...Μαρίζα Γεωργάλου - Η περιπέτεια των τεσσάρων εποχών
Σε χρόνια μακρινά, σε χρόνια περασμένα,σε κάτι πράσινα παλάτια κι ανθισμένα, τέσσερις άρχοντες, τέσσερις βασιλιάδες ζούσαν.Τα ονόματά τους κάποτε, όλοι μπορεί ν’ ακούσαν Τι συνέβη όμως, όταν ένας απ’ τους βασιλιάδες, το ξένοιαστο και άτακτο Καλοκαίρι, αποφάσισε να κυβερνήσει μόνο του τον κόσμο και να μη δώσει τα ηνία στο Φθινόπωρο;Και ποιο ρόλο έπαιξε ο Άνθρωπος σ’ αυτή την ξαφνική και ανήκουστη επανάσταση; Θα τους συγχωρήσουν οι άλλες εποχές όταν συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της απληστίας και της απερισκεψίας τους; Με μια υπέροχη εικονογράφηση και μια φρέσκια ματιά σ’ ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα, αυτή είναι μια ιστορία για την απληστία των ανθρώπων, την ανάγκη για την αύξηση της παραγωγής και του κέρδους,αλλά και ένα σχόλιο για την αφέλεια και την απερισκεψία των σύγχρονων κοινωνιών που μπορεί να μας στοιχίσει κάτι περισσότερο από μια κλιματική αλλαγή: έναν άδειο, ακατοίκητο πλανήτη.

Η Μαρία Ελευθεριάδη έχει δίπλωμα δραματικής τέχνης αναγνωρισμένο από το υπουργείο πολιτισμού. Εργάζεται ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστ...